Min mors Jødekager

Jødekager

Min mor bagte altid jødekager til jul og opskriften fandt jeg frem forleden aften, da min kusine og jeg var uenige om, hvorvidt der var en mandel på eller ej. Og ganske rigtigt; min mor kom en mandel ovenpå jødekagerne. Opskriften er meget nem, så jeg kastede mig fluks ud i en omgang jødekager. Jeg havde en portion med på arbejdet dagen efter og jeg skal love for, at de hurtigt fik ben at gå på. De ER altså også gode. Her får I den superlette opskrift +mandel.

Ca. 60 stk

250 g hvedemel
1/2 tsk hjortetaksalt
190 g smør
125 g sukker
1 æg

Sammenpisket æg til pensling
rørsukker og kanel til at strø over kager
halve mandler

Smut 30-35 mandler og del dem i halve – på den lange led.

Hvedemel, hjortetaksalt, sukker blandes og sukkeret smulres i dejen. Saml dejen med ægget. Vær lidt tålmodig – det skal nok samle sig. Dejen pakkes i husholdningsfilm og lægges i køleskabet 1-2 timer. Når dejen er kølet helt af rulles den ud på et meldrysset bord (ca. 3 mm i højden) og udstikkes i kager på ca. 6 cm i diameter. Læg kagerne på en bageplade.

Kagerne pensles med det sammenpiskede æg, strøs med kanelsukker og i midten trykkes en mandel let ned i dejen.

Bages ved 200 grader i 5-7 minutter. Hold øje med kagerne. Det skal kun blive let gyldne.

Lad kagerne køle helt af før, at de lægges i en kagedåse.

IMG_9597

Opskriften er fra min Mors kogebog, som hun fik dengang hun gik på Suhrs Husholdningsskole. Det er så sjovt at kigge i sådan en gammel kogebog – 60 år har den på bagen. Men opskrifterne duer stadig, og der er masser af gode råd og vejledning.

IMG_9586

 

Den originale opskrift

IMG_9583

Gode råd om bagning af småkager.

IMG_9592

Skriv et svar