Jordbærkage

IMG_3938

Sommer = jordbærkager for mig. De smager bare helt vidunderligt og når jordbærene er på sit højeste, som de er nu, er jeg næsten i himlen for hver bid.

Jeg var inviteret til Damefrokost hos en af naboerne og havde tilbudt at medbringe kage, og ligesom til sidste års damefrokost skulle det naturligvis være en jordbærkage.

En jordbærkage tager lidt tid at lave fordi vaniljecremen fx. skal være helt kold før, at den kan bruges, så start med vaniljecremen dagen før eller 5-6 timer før, at kagen skal spises. Mørdejen smager til gengæld bedst, hvis den laves samme dag, som den skal spises, så der skal lidt planlægning til at lave en jordbærkage. Til gengæld er den al forberedelsen det hele værd fordi den smager så godt.

Vaniljecreme (laves dagen før eller 5-6 timer før, at den skal spises)
Korn af 1 vaniljestang
50 g hvidt sukker
50 g maizena
6 dl sødmælk
5 æggeblommer
et nip fint bordsalt

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Rør vaniljesukker, resten af sukkeret og maizena sammen. Tilsæt 1,5 dl af sødmælken samt æggeblommerne og rør det helt jævnt. Kom den resterende 4,5 dl sødmælk og den tomme vaniljestang ned i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den bobler og tykner, mens du konstant pisker. Tilsæt et nip fint salt. Tag gryden af varmen og fisk den tomme vaniljestang op. Knug husblassen fri for vand og kom den i den varme creme men du rører godt rundt. Kom cremen op i et fladt porcelænsfad og dæk den til med husholdsningsfilm Læg husholdningsfilmen helt tæt ned på cremen, så der ikke dannes kondens. Sæt cremen på køl i mindst en time. Den skal være helt kold før, at den skal bruges.

Mørdej – 1 stor tærte (28 cm) eller 8 små tærter
200 g mel
120 g koldt smør
100 g flormelis
1 æg

Tænd ovnen på 200 grader.

Smør smuldres i melet, sigt flormelis i og tilsæt ægget. Ælt det hele sammen. Stil mørdejen køligt i 30 minutter før brug.

Mazarinmasse
150 g marcipan
150 g rørsukker
100 g blødt smør
2 æg
50 g mel

Bland marcipan og rørsukker og rør det sammen til en ensartet masse. Tilsæt smør lidt efter lidt. Tilsæt æggene et ad gangen under omrøring. Rør til sidst melet i.

Tag otte små forme eller én stor tærteform. Rul mørdejen ud og beklæd formene med den, så den når op ad kanten. Fordel mazarinmassen over mørdejen. Bag kagerne i ovnen i 14 minutter. Har du brugt én stor form, skal kagen bages i 20-25 minutter. Lad kagerne køle af.

Chokolade
100 g grofthakket mørk chokolade 60%

Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Pensl tærterne med chokoladen og lad chokoladen stivne.

Konditorcreme
Vaniljecreme, afkølet
2-3 dl piskefløde

Pisk fløden til flødeskum. Pisk vaniljecremen igennem med håndmixeren. Herefter vendes flødeskummet i vaniljecremen.

Læg vaniljecremen på tærterne i et pænt lag med en lille top. Pynt derefter cremen med jordbær skåret i halve. Opbevares på køl og tages ud ca. en halv time før, at de skal spises.

Server og nyd hver en bid.

2 comments

  1. Ulrikke Neumann Jørgensen says:

    Jordbærkager er virkelig lækre, smukke og passer sublimt til sommer og sol – og den her jordbærkage er virkelig god. Et stykke af den saftige sag i den ene hånd, mens man har en lige så fræk sag, nemlig ebogen Direktørens sekretærer i den anden hånd. Så bliver det simpelthen ikke bedre. 1000 gange mange tak for opskriften.

Skriv et svar