Koldskålsis med bund af kammerjunker og serveret med friske jordbær

IMG_3912

Jeg fik en ismaskine i starten af året og har prøvet flere forskellige typer is og nu, hvor sommeren er på sit højeste havde jeg lyst til at prøve at lave en is, hvor ingredienserne emmer af sommer. Derfor har jeg kastet mig ud i en koldskålsis med en bund af kammerjunker, serveret med søde friske danske jordbær.

Man kan godt lave koldskålsisen uden brug af ismaskine, men så ville jeg lave isen som parfait i stedet for.

Opskrift 8-10 personer (springform 22 cm)

Koldskålsis
360 g sødmælk
125 g piskefløde
120 g sukker
revet skal a 1 usprøjtet citron
1 stang god vanilje
1 knsp flagesalt
145 g æggeblommer (ca. 8 stk)
125 g kærnemælk

Kom mælk, piskefløde, halvdelen af sukkeret, revet citronskal og salt i en lille tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom også vaniljekorn og -stang i gryden. Bring det hele i kog. Tag gryden fra varmen, læg låg på og lad blandingen trække i 5 minutter. Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål.

Hæld først lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning for at vænne dem til varmen. Hæld derefter resten af den varme mælkefløde i. Hæld det hele tilbage i gryden og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85 grader – cremen må ikke komme i kog! Brug et digitaltermometer til at kontrollere temperaturen. Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et iskoldt vandbad og afkøl cremen til ca. 4 grader under jævnlig omrøring. Skift evt. vandet ud, så det hele tiden er koldt. Jeg kommer 10 køleelementer fra fryseren i vandet således, at jeg er sikker på, at det er godt koldt.

Tilsæt kærnemælk til cremen og rør rundt.

Hæld blandingen i en tætsluttende beholder og stil den i køleskabet indtil den er helt kold.

Mens isblandingen er i køleskabet, laves kammerjunkebunden.

Når isblandingen er helt afkølet, køres den til is i en ismaskinen. Hold dog øje med den, da den ikke skal røres helt fast således, at den kan bredes ud på kammerjunkebunden i springformen. Dæk springformen til med sølvpapir eller husholdningsfilm.

Bund af kammerjunker
200 g kammerjunkere
75 g smør
skal af 1 usprøjtet citron

Knus kammerjunkerne til fine krummer i en blender eller foodprocessor. Bland krummerne med smeltet smør og fintrevet citronskal. Beklæd springformen med bagepapir, og pres kammerjunkermassen godt sammen i bunden af formen. Stil formen på køl.

Koldskålsisen serveres med friske jordbær. Isen må gerne stilles i køleskabet 30 minutter før, at den skal serveres, så den ikke er så fast.

Skriv et svar