Citrontærte – Morten Heibergs

IMG_3495

6 personer – tærteform på 24 cm i diameter

Mørdej
250 g hvedemel
90 g flormelis
125 g smør
fintrevet skal af 1 usprøjtet citron
kornene af en 1/2 stang vanilje
1 æg

Citronfyld
200 g sukker
5 æg
3 usprøjtede citroner
1 1/4 dl piskefløde

Marengs
150 g pasteuriserede æggehvider
250 g sukker

Desuden
tørrede bønner/ris til blindbagning af mørdejen

Mørdej
Sigt hvedemel og flormelis i en stor skål. Skær smørret i mindre stykker og kom dem i. Gnid smørret ud i melet til det hele er grynet. Tilsæt revet citronskal og vaniljekornene. Kom til sidst ægget i og arbejd hurtigt massen sammen. Tryk dejen flad og rul den ud mellem to stykker bagepapir til 3-4 mm tykkelse. Lad den hvile i køleskab i minimum 30 minutter. Forvarm ovnen til 180 grader.

Beklæd en tærteform med løs bund (24 cm i diameter) med dejen og tryk den fast til kanten. Prik bunden med en gaffel og sæt den køligt et øjeblik.

Beklæd tærteformen med et stykke aluminiumsfolie og fyld formen med tørrede bønner eller ris. Sæt tærteformen i ovnen og bag den “blindt” i ca. 15 minutter

Citronfyld
Kom sukker i en skål, tilsæt æggene og pisk det hele godt sammen. Tilsæt fintrevet skal af 1 citron og saft af alle 3 citroner. Kom til sidst piskefløde i. Kør en omgang med stavblenderen

Tag tærtebunden ud af ovnen og skru ned for temperaturen til 120 grader. Hæld det kolde citronfyld gennem en sigte over tærtebunden, sæt tærten forsigtigt tilbage i ovnen og bag den i ca. 45 minutter eller indtil fyldet har sat sig. Lad tærten afkøle på en bagerist.

Marengs
Forvarm ovnen til 200 grader.
Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel sukkeret på pladen. Sæt det i ovnen i max 5 minutter (det skal ikke smeltes – blot varmes). Pisk imens æggehviderne skummende i en stor skål. Tag det varme sukker ud og hæld det gradvist over æggehviderne under konstant piskning. Pisk æggehviderne stive og kolde. Kom marengsen i en engangssprøjtepose med en tylle efter eget valg. Klip hul og sprøjt et mønster ovenpå tærten. Brug en bunsenbrænder eller sæt tærten  kort tid under en meget varm ovngrill for at give marengsen lidt farve. Hold øje med den, så marengsen ikke brænder på – det går stærkt! Min fik faktisk liiidt for meget på toppen, men den smagte heldigvis ikke brændt.

Server tærten kort tid efter, at du har givet den marengslåg – står den for længe, vil marengsen trække sig sammen.

IMG_3484

Skriv et svar