Chokoladekage med Kaffemousse

IMG_1912

Den her opskrift har jeg længe ventet på den helt rigtige lejlighed til at fremstille. Jeg skulle holde tøsefødselsdag for mine nærmeste veninder, så nu skulle det være – og jeg blev ikke skuffet! Den smager himmelsk og det syntes gæsterne også. Som en af mine veninderne sagde “det er jo en to-die-for chokoladekage”.

Det er en god idé at læse hele opskriften igennem, da den skal laves i flere steps med nogle timers køle/frysetid imellem.

Opskriften på den lækre chokoladekage med kaffemousse er fra “Heibergs søde tand” af Morten Heiberg” og rækker til 4-6 personer

CHOKOLADEBUND
60 g mørk chokolade, 70% kakao – jeg brugte Valrhona Guanaja
55 g smør
2 æg, delt i blommer og hvider
25 g sukker
20 g hvedemel
2 spsk mandelmel

Forvarm ovnen til 180°. Beklæd en bageplade med bagepapir.
Smør en kagering på 18-22 cm i diameter med lidt smør, og sæt den på bagepladen.
Hak chokoladen. Smelt smørret i en lille gryde. Fjern gryden fra varmen, og tilsæt chokolade. Brug en gummidejskraber, og rør rundt, til det er ensartet. Tilsæt æggeblommerne. Pisk æggehviderne skummende i en anden skål. Tilsæt sukker, og pisk hviderne stive. Vend først en tredjedel af hviderne i chokoladeblandingen for at gør den mere let. Sigt melet i, og kom derefter mandelmel i. Vend resten af hviderne i.
Hæld dejen i den smurte kagering. Bag chokoladekagen midt i ovnen i ca. 15 minutter, eller indtil den er hævet op. Lad kagen afkøle på en bagerist.

KAFFESIRUP
½ dl vand (50 g)
50 g sukker
1 friskbrygget espresso (ca. 30 g)

Bring vand og sukker i kog. Lad det småkoge i 2 minutter. Tag gryden af varmen, og tilsæt kaffen. Opbevar siruppen i en tætsluttende beholder i køleskabet, til du skal bruge den.
Placer en ren kagering i samme diameter som kagen på et lille fad. Fór indersiden af ringen med et plastkagestrimmel eller en strimmel bagepapir. Læg den bagte kagebund i. Pensl med et godt stryg af kaffesiruppen. Stil fadet til side.

KAFFEMOUSSE
150 g mørk chokolade, min. 60% kakao – jeg brugte Valrhona Guanaja
2,7 dl piskefløde (270 g)
90 g æggeblommer (4,5 stk.)
75 g sukker
6 tsk espresso

Hak chokoladen, og smelt den i en skål over et vandbad. Pisk fløden til let skum. Stil skålen i køleskabet. Pisk æggeblommer og sukker skummende. Tilsæt kaffe. Vend den smeltede chokolade i. Vend så den letpiskede flødeskum i. Hæld straks derefter moussen over din chokoladekage, og glat den pænt ud. Stil chokoladekagen i fryseren i minimum 2 timer.

CHOKOLADEOVERTRÆK
140 g mørk chokolade
2 dl piskefløde (200 g)
45 g glukosesirup

Tilbered chokoladeovertrækket umiddelbart inden, du skal bruge det. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Bring piskefløde og glukosesirup i kog i en lille gryde. Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør med en gummidejskraber, indtil blandingen er ensartet. Hæld chokoladeblandingen i en lille høj beholder, og kør med en stavblender. Sæt stavblenderen skråt ned, og ret den op, før du tænder for blenderen. På den måde undgår du at indarbejde luftbobler. Tag kagen ud af fryseren, og fjern straks strimlen rundt om kagen. Placer kagen på en rist med et stykke bagepapir under, så den rager lidt ud over ristens kant. Så kan du bedre løfte chokoladekagen, når den er overtrukket. Begynd fra midten af og hæld det færdige chokoladeovertræk over din chokoladekage. Brug en paletkniv, og løft chokoladekagen af risten. Stil den på et serveringsfad, og lad chokoladekagen tø op i køleskabet i minimum 3 timer.

Nyd kagen med en god kop kaffe.

IMG_1932

5 comments

 1. Morten says:

  Hej, det ser ud til du laver halvanden portion kaffemousse, men kun har rettet nogle af målene (f.eks. 2,7 dl vs. 180 g piskefløde). Er det korrekt?

 2. Morten says:

  P.S.: Hvor mange portioner er der? Jeg ville umiddelbart synes, at en kage på 20 cm rækker til 12 personer, men der står kun 4-6?

  • dortehaugaard says:

   Hej Morten,
   Tak for dine kommentarer. Du har ret i, at jeg har lavet halvanden portion kaffemousse og har glemt at rette et par af målene. De skulle hermed være opdateret.
   Mht. antallet af portioner, så er originalopskriften anført til 4-6 personer, men jeg vil tro, at den rækker til 10 personer.
   vh
   Dorte

Skriv et svar