Kransekage til Nytårsaften

Vi skulle fejre nytårsaften hjemme – bare min mand, drengene og jeg. Og til Nytårsaften hører kransekage. Jeg var faldet over en artikel i BT, hvor konditor Jørgen Søgaard delte sin opskrift, som jeg ville prøve af.

Ingredienser (12 personer – 8 ringe + en lille top)
300 gram marcipan
60 gram mandelmel + lidt ekstra, hvis kransekagemassen er meget “våd”
120 gram sukker
0,6 dl æggehvide

Blend mandelmel og sukker sammen. Kom æggehviden oveni og kør massen sammen (jeg brugte en minihakker), så den er som en tyk grød, gerne et par minutter, så sukkeret bliver opløst i æggehviden. Ælt marcipan og mandelblandingen sammen.

Kom dejen i en plasticpose og læg den koldt, mindst en time, gerne flere dage. Jeg lagde den i køleskabet natten over, og den samlede sig lidt, hvilket også var nødvendigt, for den var meget klistret. Kransekagemassen kan også fryses på dette tidspunkt.

IMG_1805

Vej kransekagen af i stykker på 220 gram. Rul dem ud i pølser på 60 cm. Vær omhyggelig, så de er lige brede over alt. Er dejen meget klistret tilsættes lidt ekstra mandelmel. Pres/slå blidt på den ene side af pølsen, så den bliver spids og får den karakteristiske kransekagefacon. Mål kransekagen op i stykker. Det første stykke skal være 8 cm. Til hvert stykke lægges 2½ cm (altså 10½, 13, 15½ osv). Form stykkerne til ringe. Vær omhyggelig med at forme dem, så hver ring faktisk er rund og har en jævn overflade.

IMG_1809

Tjek højden på ringene – de skal være lige høje.

Sjusker du her, bygger du det skæve tårn i Pisa. Er du doven, laver du bare stykker. Fordel stykkerne på pladen. Sæt en ekstra bageplade nederst i ovnen, så der kommer mindre varme nedefra. Bag stykkerne i en 210 grader varm ovn (uden varmluft). Tjek efter 10 minutter. Vend pladen, hvis din ovn varmer skævt. Formentlig skal de have et par minutter mere. Bliver de mørkere under bunden end på toppen, skal du have to plader ekstra i ovnen næste gang. Lad dem køle af, før du pynter med glasur. Jeg lagde med det samme en ekstra plade under pladen med kransekagerne, så de ikke fik for meget i bunden.

IMG_1812

Jeg vil i øvrigt anbefale, at man har et stykke papir ved siden af, hvor man har skrevet målene ned, så man ikke skal stå og huske og regne i hovedet.

Da kransekagerne var færdigbagt, skulle de køle helt af før, at de skulle pyntes med Royal Icing. Kristoffer på 7 år havde bestemt, at vores kransekage skulle være skiftevis pyntet med chokolade RI og almindelig hvid RI. Han sprøjtede den hvide glasur på og jeg tog mig af chokoladeglasuren. Jeg synes, at han gjorde et superarbejde med den hvide glasur – så tit har han heller ikke prøvet det.

IMG_1821

Kristoffer ville også gerne have, at der var chokolade i bundene af ringene, og jeg havde selv besluttet, at der skulle pyntes med “Mette Blomsterberg chokoladesnirkler” og så skulle der naturligvis stå Godt Nytår og 2016 på kransekagen, så jeg måtte i gang med at temperere chokolade. Jeg glemmer altid, hvor lang tid det tager at temperere chokolade, så hold nu op, hvor var jeg glad for, at jeg gik i gang så tidligt på formiddagen, som jeg gjorde. Det var dog hele besværet værd og jeg er selv rigtig godt tilfreds med resultatet.

IMG_1825

I dagene op til Nytårsaften hørte jeg nogen foreslå at spise kransekagen til Dronningens Nytårstale. Grunden var, at de fleste måske ikke kan spise det eller sætter pris på det, når klokken slår 12, men jeg tog idéen til mig primært, så vi var sikre på, at børnene nåede at smage kransekagen, da de godt kunne nå at gå omkuld inden midnat. Mindstemanden faldt i søvn kl. 23, så det var rigtig godt, at vi spiste kransekagen allerede kl. 18.

Det er den bedste kransekage, jeg har smagt, så jeg er sikker på, at den bliver gentaget til næste år. Kristoffer har allerede planer vedr. pynten, så han er vist også klar til næste år allerede.

TIP: Jeg har flere steder læst, at den færdige kransekage kan fryses og dermed skulle smage endnu bedre, hvis den har været frosset. Det er rart at vide, for en anden gang har jeg måske ikke så god tid på selve dagen. Hvis man vælger at fryse den færdige kage, ville jeg nok vente med at pynte den til, at den er tøet op (12 timer i køleskab må være nok), men Royal Icing kan sagtens tåle at blive frosset, men man risikerer, at det falder af.

Skriv et svar