Meyers vaniljekranse

IMG_1639

Nu er der ikke mange dage til jul og til min jul hører også de traditionelle hjemmebagte julesmåkager. Min mor bagte altid jødekager, min moster bagte vaniljekranse og min mormor bagte finskbrød. De mødtes i starten af december og byttede småkager, så de allesammen havde lidt forskellige kager. En rigtig fin tradition, som min kusine og jeg desværre ikke har formået at videreføre, men jeg bestræber mig på at bage mindst en slags småkager i december måned. Og måske til næste år kan vi nå at få bagt i god tid og bytte kager.

Egentlig var jeg gået i gang for et par uger siden, men tiden løb fra mig, så dejen blev frosset ned og i dag fik jeg så endelig bagt de skønne vaniljekranse. Dét, der gør Meyers vaniljekranse særligt skønne er, at hele vaniljestangen blendes i dejen og giver masser af smag.

Som sagt har jeg haft dejen i fryseren. Jeg tog den ud af fryseren i går, så den er tøet op i køleskabet i et døgns tid.

Det er vigtigt, at dejen forbliver nogenlunde kold, da det sikrer, at vaniljekransene holder formen, når de bages. Dejen består jo af meget smør og er dejen for varm, når den kommer i ovnen, flyder vaniljekransene ud. Derfor sætter jeg altid bagepladen med de ubagte vaniljekranse i køleskabet i 10-15 minutter inden, at vaniljekransene kommer i ovnen.

IMG_1635

Opskriften på de lækre vaniljekranse kommer her.

Ingredienser (80-100 stk)
1 vaniljestang
500 g hvedemel
350 g koldt smør
260 g sukker
150 g mandelmel (eller smuttede fintblendede mandler)
1 mellemstort æg

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og tag lidt af sukkeret og gnid kornene heri. Skær vaniljestangen i mindre stykker på ca. 2 cm og kom dem i en minihakker sammen med 3 store spsk sukker (taget fra den samlede sukkermængde). Kør en tur med minihakkeren indtil vaniljestangen er findelt. Kom evt. mere sukker i, hvis blandingen bliver for tæt.

Kom vaniljesukkeret i skålen med mel og smør sammen med resten af sukkeret. Brug fingrene og gnid det kolde smør ud i melet – det skal blive en grynet masse. Tilsæt herefter mandelmel og æg og saml dejen til den er ensartet. Pak dejen ind i en pose eller et stykke husholdningsfilm og lad den hvile i køleskab et par timer. Du kan også vælge at fryse dejen nu, hvis du vil vente til en anden dag med at bage vaniljekransene. Tag blot dejen ud 1 døgns tid før, at du vil bage.

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Gør en kødhakkemaskine klar med en stjerneformet hulplade. Gør nogle bageplader klar med bagepapir. Kør dejen igennem maskinen, så den sprøjtes ud i lange stænger og skær dem i mindre stænger på 8-10 cm. (Det kan være en fordel at være to til at lave denne del, så der er en til at gribe dejen, når den suser ud af maskinen). Form disse til små kranse. Vær opmærksom på at lave kransene lige store. Det ser pænere ud og så skal kranse i samme størrelse også have den samme bagetid.

På min hulplade er der to stjerneformer – en stor og en lille. Jeg brugte den lille denne gang og skar stængerne i 8 cm’s længde. Næste gang tror jeg, at jeg vælger den store stjerneform og 10 cm’s længde, for der blev godt nok MANGE vaniljekranse.

Fordel kransene på bagepladerne og bag dem én plade ad gangen på næstøverste rille i ovnen i 6-7 minutter. Gå ikke for langt væk. Det er en dej med masser af smør og kagerne får pludselig for meget.

Tag den første plade ud af ovnen og før bagepapiret med vaniljekransene over på en bagerist, så de kan afkøle helt før, du pakker dem i lufttætte beholdere.

Fortsæt bageriet til alle kransene er bagt lækre og sprøde. Vaniljekransene kan holde sig i flere uger i tætsluttende beholdere, og det er skønt at kunne byde på hjemmebagte vaniljekranse til december måneds gæster.

Vaniljekranse og nisse

Den søde nisse med lygten har min skønne svigermor malet

Skriv et svar