Besøg på Toms Chokoladefabrik med Chokoladeselskabet

IMG_2563

Forleden dag var jeg med Chokoladeselskabet på 3 timers besøg på Toms Chokoladefabrik i Ballerup. Jeg har været på besøg på fabrikken som barn, men husker ikke meget fra dette besøg andet end kobberkedlerne, hvor de bl.a. dragerer Dronningemandler. Siden er jeg kørt forbi utallige gange og har bestemt haft lyst til at se fabrikken en gang til – ikke mindst som voksen, hvor min interesse for chokolade er vokset.

Besøget startede med et indlæg omkring Toms Historie og starten i 1924. Det var sjovt at høre, hvordan det hele startede og ikke mindst om alle de brands, som Toms har opkøbt gennem tiden. Herudover fortalte de om deres CSR (Corporate Social Responsiblity) i Ghana, hvor de køber deres kakaobønner. Det var interessant at høre om og de gjorde meget ud af, at de kan spore deres kakaobønner tilbage til de områder i Ghana, hvor de bliver høstet. De viste også, hvordan deres CSR arbejde gør en forskel for kakaoplukkernes familier således, at børnene komner i skole.

IMG_2567

Bagefter fik vi en rundtur på fabrikken. Som noget særligt for Chokoladeselskabet fik vi lov til at se risteriet. Vi startede aller bagerst på fabrikkens område, hvor der står fire siloer hver på størrelse  med rundetårn. Hver silo er fyldt med kakaobønner – de får leveringer hver 14. dag. I risteriet viste de, hvordan kakaobønnerne bliver knækket og malet til fine nibs og kakaopulver. Vi fik lov til at knække en kakaobønne og smage på nibsne. De smager let bittert og smager klart bedst sammen med chokolade. Efter at kakaobønnerne er knækket og sorteret i størrelser, bliver de ristet i kæmpe ovne, der kan have op til 500 kg ad gangen! Seriøst store ovne! De fortalte i den forbindelse, at de havde indkøbt en særlig ovn til det brand, de på et tidspunkt lancerede, nemlig A XOCO, som var lanceret under Anthon Berg som en mere eksklusiv chokolade. Chokoladen til den ovn kom fra Bolivia, hvor der også dyrkes kakaobønner. Det gik dog ikke særlig godt for A XOCO, så ovnen er pt. ikke i brug.

Efter rundvisningen i risteriet kom vi over i selve fabrikken, hvor vi først så kakaobønnerne blive til chokolade. Vi fik også lov til at smage lidt og så desuden ned i de store kedler, hvor den flydende chokolade blev æltet rundt. Der var en rimelig kraftig duft dels af chokolade, men også af eddikesyre som også kommer fra kakaobønnerne.

Vi gik videre og så, hvordan de fremstiller fyldte chokolade som f.eks. Skildpadder – en af mine favoritter. Herefter kom turen til de store kobberkedler, hvor de dragerer bl.a. Snebolde. Det tager 16 timer at dragere Dronningemandler og 40 timer (!) at dragere Snebolde. Det forestiller man sig slet ikke, men dragereringen består af mange, mange tynde lag sukker.

På den sidste del af rundturen så vi pakkeriet, hvor al chokoloade bliver pakket i folie og æsker. De fyldte chokolader bliver faktisk lagt i æsker i større portioner, kørt til Polen, hvor de så bliver håndpakket i de æsker, vi kender som fx. Anthon Bergs guldæske. Vi så guldkaramellerne blive pakket med en maskine, som havde ret mange år på bagen, men den fungerede upåklageligt, så det kunne ikke betale sig for Toms at skifte den ud. Der var faktisk også nogle medarbejdere, der håndvejede chokolade af og kom i æsker, hvilket er imponerende i dag, hvor man ellers har automatiseret det meste. Vi var også forbi den maskine, der pakker Galle & Jessen pålægchokolade. Der var et mindre nedbrud på maskinen lige da vi var forbi, så der var en masse chokolade, der ikke kunne blive pakket, men båndet kørte alligevel og al chokoladen blev smeltet igen og lavet til pålægchokolade engang mere. Det kan bedre betale sig fremfor at stoppe processen, fik vi at vide. Under rundvisningen så vi også en masse marcipan og vi fik at vide, at Toms selv fremstiller deres marcipan og marmelader til deres chokolade. Det anede jeg slet ikke.

Da rundvisningen på fabrikken var færdig fik vi igen lov til at smage en masse chokolade. Vi smagte bl.a. Mørk mælk 47%, som jeg faktisk er ret vild med på trods af, at jeg normalt foretrækker 70% mørk chokolade. Herudover fik vi lov til at smage forskellen på bakketørring af kakaobønner og tørring i et enkelt lag under bananblade. Jeg var slet ikke tvivl om, at jeg foretrækker smagen, som tørringen i et enkelt lag frembringer.

IMG_2579

Til venstre chokolade lavet af kakaobønner, der er tørret i ét lag, til højre chokolade der er “bakketørret” i flere lag’

Besøget varede næsten tre timer og jeg må faktisk sige, at jeg ser lidt mere positivt på Toms efter besøget. Jeg kan fx godt lide, at de selv fremstiller marcipanen, hvilket også er unikt for den slags fabrik.

Vi fik en pæn goodiebag med hjem, som jeg nu nyder sammen med familien. Der var også en del slik i, som jeg dog overlader til min mand, da jeg holder mig til chokolade.

IMG_2590

Skriv et svar