Toscakage og flagkage til Oldemors 90 års fødselsdag

IMG_0887

Oldemor fyldte 90 år i søndags og det skulle naturligvis fejres. Hun er meget glad for Toscakage og serverede den altid, når der skulle holdes fødselsdag, så derfor skulle den naturligvis på bordet på hendes store runde dag. Udover Toscakagen syntes jeg, at der skulle en særlig kage kage til sådan en stor dag, så jeg lavede også en flagkage.

Ingredienser
100 gram blødt smør
175 gram sukker
3 æg
200 gram hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl mælk
100 gram revet marcipan

Topping
200 gram grofthakkede mandler
75 gram sukker
75 gram smør
2 spsk mælk
2 spsk hvedemel

Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Tilsæt smeltet smør.  Bland mel og bagepulver og tilsæt det skiftevis med mælken. Tilsæt revet marcipan. Kom dejen i en springform på 24 cm i diameter, der beklædt med bagepapir eller smurt godt.

Bag kagen 20 minutter ved 170 grader (alm. ovn).

Mens kagen er i ovnen, gøres toppingen klar.

Smelt smør og sukker ved svag varme. Tilsæt grofthakkede mandler og mælk/fløde. Lad karamellen simre svagt, den skal ikke boble. Tilsæt hvedemel og rør godt rundt. Melet samler karamellen.

IMG_0820

IMG_0822

Når kagen har bagt i 20 minutter, tjekkes det, at den er forholdsvis gennembagt. Dette gøres ved at mærke forsigtigt midt på kagen. Virker den ikke helt blød, kan toppingen kommes på uden problemer ellers giv kagen et par minutter ekstra, så du er sikker på, at toppingen ikke falder ned i kagen (jeg taler af bitter erfaring!).

Fordel mandeltoppingen på kagen og bag yderligere 17-20 minutter ved 170 grader (alm. ovn).

Kagen er færdig, når den er sprød og gylden og gennembagt. Prik evt. i kagen og tjek efter om der hænger dej ved.

Lad kagen afkøle lidt og servér, når karamellen er stivnet.

Server gerne frisk frugt eller en kugle vaniljeis til. Marcipanen kan evt. udelades, men det gør bare, at kagen bliver ekstra lækker.

Både Oldemor og gæsterne var meget begejstret for begge kager. Der var en del kage tilbage, så Oldemor nød kage hver dag hele ugen efter.

IMG_0881

Skriv et svar