Lagkage med hvid chokoladecreme og hindbærmousse

IMG_1905

Min bror og hans kone skulle fejre deres 40 års fødselsdag og der hørte naturligvis kage til. Valget faldt på en af mine klassikere – nemlig en lagkage med hvid chokoladecreme og hindbærmousse. Jeg har rigtig god erfaring med lige præcis den sammensætning og den er altid en stor succes. Vi ville blive 38 voksne og 12 børn. Jeg var meget i tvivl om, hvor meget kage der skulle bages. Jeg benyttede Kageberegneren for at få en fornemmelse af, hvor meget kage, jeg skulle lave. Selvom kageberegneren sagde, at 4 kager ville være rigeligt, så valgte jeg at lave 5 kager – jeg ville ikke risikere, at der ikke var nok. Jeg skulle dog have stolet på kageberegneren, for 4 kager ville have passet rigtig fint. Bemærk derfor, at mængderne på hindbærmousse og hvid chokoladecreme i dette indlæg svarer til 5 kager.

Jeg bagte lagkagebunde til den store guldmedalje ugen før. Jeg brugte opskriften fra Himmelskekager.dk.

Lagkagebunde (3 stk)  – springform 24 cm i diameter (jeg bagte 5 omgange af denne opskrift)
7,5 æg
180 g sukker
150 g mel
22,5 g kartoffelmel
1,5 tsk bagepulve

Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de har stuetemperatur når du påbegynder bagningen.

Forvarm ovnen på 175 ºC. Forbered springformen ved at klippe bagepapir til og læg det i bunden. Det er ikke nødvendigt at smøre springformens sider. Springform foret og klippet til

Del æggene i blommer og hvider i hver sin skål. Tilsæt sukker til skålen med æggeblommer, og pisk grundigt indtil massen er lys og skummende.

I en tredje skål blandes mel, kartoffelmel og bagepulver. Æggehviderne piskes stive. Melblandingen sigtes i æggeblommeblandingen under omrøring. Vend de piskede æggehvider i.

Æggehvider vendes i dejen

Dejen hældes i den forberedte springform og bages i ca. 40-45 minutter. Kagen er færdig så snart den er fast at røre ved – pas på den ikke får for meget og dermed bliver tør. Her er jeg altid udfordret, for jeg vil nødig give bundene for meget, men heller ikke for lidt. Jeg gav de første to bunde (som var i ovnen samtidig) 40 minutter og de blev rigtig flotte i formen og overfladen, men jeg synes, at de blev en smule tørre i kanten. De to næste fik 35 minutter og blev knap så pæne i overfladen – til gengæld virker de ikke tørre i kanten. Det er jo en balancegang, men i dette tilfælde skal der hindbærmousse på toppen, så det gør ikke så meget, at overflade ikke blev så fin, for det dækker moussen.

Kagerne smagte rigtig fint og dem, der havde fået 40 minutter var ikke blevet tørre – jeg tror dog, at i min ovn vil den perfekte bagetid være på 37-38 min.

IMG_1819

Det er de bagerste lagkagebunde, der har fået 40 minutter i ovnen. De tre forreste fik 35 minutter og er knap så flotte i overfladen

Afkøl kagen i formen på en bagerist. Når kagen er kølet kan den forsigtigt skæres fri fra kanten af springformen og vendes ud på bageristen. Når kagen er fuldstændigt afkølet kan den skæres i tre bunde. Jeg brugte sådan et drejefad, da jeg skar bundene, hvilket gjorde det lidt lettere at arbejde med. Det tog lang tid at skære så mange til – jeg tror, at jeg brugte næsten en time på at dele alle kagerne i 3 lagkagebunde hver.

IMG_1827

 

IMG_1828

Jeg lagde hver bund på et stykke bagepapir og dryssede med lidt sukker på toppen af hver bund. Herefter lagde jeg bundene sammen 3 og 3, kom hver kage i en frysepose og så kom alle fem kager i fryseren.

Dagen før, at lagkagerne skulle lægges sammen

Jeg tog lagkagebundene ud af fryseren dagen før, at de skulle lægges sammen, så de kunne nå at tø ordentligt op.

Samme aften forberedte jeg den hvide chokoladecreme, da det er super vigtigt, at cremen er HELT kold før, at den piskes, så den skal have lov til at stå i køleskabet minimum 8 timer, når det er så stor en portion.

Hvid chokoladecreme 
1200 g hvid chokolade hakket i små stykker
2,3 l piskefløde
Korn af 6 vaniljestænger

Bring fløden i kog med vaniljen. Jeg foretrækker at varme den op langsomt, så den ikke brænder på. Det betyder så, at det godt kan tage næsten halvanden time før, at piskefløden koger men hellere være tålmodig end få brændt fløde, der skal kasseres. Smelt herefter chokoladen i fløden – tag lidt ad gangen, så det ikke køler fløden for hurtigt ned. Når al chokoladen er smeltet, hældes blandingen i en skål og stilles den i køleskabet til næste dag. (opskriften fortsætter længere nede)


Dagen før fødselsdagen – lagkagerne samles

Dagen før fødselsdagen tog jeg ud til Rokkedyssegård og plukkede de lækreste fløjlsbløde søde hindbær. Uha, de var gode.

Rokkedyssegård,hindbær,selvpluk

Og så var det tid til de sidste forberedelser før, at lagkagerne kunne lægges sammen. Jeg startede med hindbærmoussen.

Hindbær - moset

Hindbærmousse
1400 g friske eller frosne hindbær
12 spsk sukker
Korn af 2,5 vanillestænger
8 dl. sødmælks yoghurt naturel
40 g husblas (24 blade)
1½-2 l piskefløde

Husblassen lægges i blød i 1 l koldt vand. Hvis du bruger frosne bær, skal du give bærene et opkog i et minut og lad dem køle lidt af. Herefter moses de ud med sukker og vaniljekorn. Den opblødte husblas smeltes herefter i en gryde mens der røres kraftigt i den, så den ikke brænder på. Når husblassen er lidt mere end lillefingervarm – man skal næsten brænde sig på den – hældes den i bærrene i en tynd stråle, mens der røres. Yoghurten vendes derefter i bærrene. Herefter piskes 1½-2 liter piskefløde til flødeskum, som vendes i bærrene. Kom ikke al flødeskummet i på én gang, men smag på moussen undervejs, og ønskes det, kan man tilsætte mere flødeskum – det er en smagssag!

Stil moussen i køleskabet i 1-2 timer.

Mens moussen stivner i køleskabet, gjorde jeg formene klar. Jeg forede kageringe med kageplast og brugte kageplader til at lægge i bunden. Normalt ville jeg anrette direkte på lagkagefadene, men da lagkagerne skulle transporteres til festen, var det lettere at sætte dem på nogle små skærebrætter, da det var lidt lettere at have i en køleboks.

Efter forberedelse af formene kunne jeg piske den hvide chokoladecreme.

Hvid chokoladecreme – fortsat
Cremen skal være HELT kold, inden den piskes. Cremen piskes stiv. Dette kan godt tage et stykke tid (10-15 minutter), når portionen er så stor! Hvis noget af cremen er stivnet i køleskabet, så del portionen lidt op og pisk noget af det flydende med noget af det faste og bland så resten i lidt efter lidt, så bliver cremen som den skal. Hold øje med konsistensen, når du pisker, så du ikke får overpisket den, så den bliver grynet. Det er dog også vigtigt, at den bliver pisket så meget, at den nærmest er som smør, så den er “fast” i konsistensen og ikke løber ud af kagen.

Kagen lægges sammen
Start med at lægge en lagkagebund i alle formene. Herefter kommes den halvstivnede hindbærmousse på alle bundene. Så lægges den miderste lagkagebund ovenpå hindbærmousse – gem lidt mousse til at smøre på toppen af kagerne. Fordel den hvide chokoladecreme over lagkagebundene. Slut af med den øverste lagkagebund og smør den resterende hindbærmousse på toppen af kagerne. Læg husholdningsfilm over kagerne – uden, at det rører ved hindbærmoussen – og stil herefter kagerne i køleskabet til næste dag.

IMG_1891

Kagerne pyntes med friske hindbær og hvid chokolade, der er smeltet og kommes på kagerne i et “rustikt” mønster. Jeg foldede et kræmmerhus af bagepapir og klippede et lille hul, så chokoladen ikke kommer for hurtigt eller tykt ud.

Hindbærmousse og Hvid chokoladecreme

Og endelig kunne kagerne serveres. Der var stor begejstring blandt gæsterne.

IMG_1902

IMG_1907

Jeg ville have taget flere billeder undervejs, men jeg røg ud i lidt tidspres, så jeg håber, at beskrivelserne er fyldestgørende, hvis du selv vil kaste dig ud i at fremstille lagkagerne.

Det kan være rart at have overblik over, hvad der skal laves, hvornår, og hvor lang tid hvert trin tager, så jeg summerer processen her:

Til en kage, der skal bruges lørdag

Torsdag

  • Lagkagebundene bages – tidsforbrug ca. 3 1/2 -4 timer
  • Når bundene er kølet helt af deles de i tre bunde – tidsforbrug ca. 1 time

Som nævnt længere oppe kan lagkagebundene godt fryses, så det kan lette processen lidt at bage dem 1-2 uger i forvejen og så tage dem ud om torsdagen.

Bemærk: Jeg bagte to lagkagebunde portioner ad gangen, da der godt kan være to springforme i min ovn på en gang. Kan du kun have en springform i ovnen, tager det længere tid.

  • Hvid chokoladecreme forberedes – tidsforbrug ca. 1 1/2 time

Fredag

  • Hindbærmousse forberedes – tidsforbrug ca. 1 1/2 time
  • Kageforme/kageringe gøres klar – tidsforbrug ca. 1/2 – 1 time
  • Hvid chokoladecreme forberedes – tidsforbrug ca. 10-15 minutter
  • Kagerne lægges sammen – tidsforbrug ca. 1/2 -1 time

Lørdag

  • Kagerne pyntes – tidsforbrug ca. 1-1 1/2 time

Rigtig god fornøjelse.

 

Skriv et svar